CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

Vols començar a fer esport? Fes-te una prova d’esforç!

article 9
L’esport és una forma immillorable de tenir salut i de sentir-se bé i, per sort, cada cop hi ha més gent que és conscient dels seus beneficis i es llença a practicar-lo de forma continuada.

N’hi ha tants esports i tan diferents que n’hi ha per a tots els gustos, des d’esports en equip com el tradicional futbol, el bàsquet o l’handbol -segurament els més practicats- fins a modalitats que es poden gaudir individualment o en grup, en qualsevol moment i aptes per a tots els nivells físics com el ciclisme o el running.

El running s’ha convertit, sense cap mena de dubte, en un fenomen de masses que atreu cada dia més i més gent per la seva relativa “facilitat” i per ser una modalitat que no està pautada per horaris ni espais concrets. Tot i que els beneficis que aquesta modalitat té per la salut i l’autoestima dels corredors són indiscutibles, també s’ha de tenir en compte que arrencar-se a córrer sense una preparació física prèvia no és la millor de les opcions.

És justament en aquest punt on cal destacar la importància de les proves d’esforç per a tot tipus d’esportistes, però especialment per aquelles persones que passen d’una vida sedentària (o amb un nivell d’activitat física molt baix) a intentar córrer una cursa en poques setmanes. La salut pot perillar si el “nou corredor” s’exigeix massa en poc temps i, per saber quin és el seu nivell físic i fins a quin punt pot arribar, és molt recomanable que es realitzi una prova d’esforç.

Què és?

Una prova d’esforç és un estudi l’objectiu del qual és veure com s’adapta el subjecte als esforços, especialment a nivell cardiovascular. Per fer-ho s’observen els batecs, la tensió arterial i es fa un electrocardiograma.

En el cas d’un esportista professional, per exemple, les continues proves d’esforç fan un seguiment que permet veure la millora que el seu cos ha fet amb el pas del temps pel que fa a l’adaptació als esforços.

Com es fa?

Mitjançant una bici estàtica o una cinta per a córrer es reprodueix l’esforç físic de la pràctica esportiva. La intensitat és baixa en un primer moment per anar incrementant-la contínuament i l’esportista està totalment monitoritzat en tot moment gràcies a elèctrodes que informen de l’estat del cor. També se li pren la tensió i se li pregunta contínuament per les seves sensacions.

Què s’obté amb una prova d’esforç?

Aquesta prova permet obtenir dades sobre la freqüència cardíaca màxima (el punt en què l’esportista ja no pot més), el traçat de l’electrocardiograma i l’evolució de la tensió arterial durant la prova.

Generalment, el ritme cardíac i la tensió arterial augmenten durant la prova d’esforç, però en individus no acostumats a l’exercici aquest augment es manifestarà molt abans que en esportistes experimentats.

És precisament per això que, si vols posar-te les sabatilles i començar a moure’t, primer has de posar el teu cos i el teu estat físic a prova.

A CMLR, els nostres especialistes en medicina esportiva posaran al teu servei tota la seva experiència i l’última tecnologia en realitzar-te una prova d’esforç. Visita’ns i obté tota la informació sobre el teu estat físic i les millors recomanacions i consells per a què, com més aviat millor, comencis a moure’t.

 

RESUM: Les proves d’esforç són una garantia de salut tant per a esportistes professionals com per a iniciats en l’activitat física, ja que permeten conèixer l’estat físic de l’individu i que aquest pugui adaptar la intensitat de l’activitat a les seves característiques, gaudint-la i sense cap perill.