CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

¿Tens mals de cap i coll? La causa podria estar en la teva mandíbula

mandibular

Les consultes de fisioteràpia estan plenes de pacients que presenten dolor en el coll i en les cervicals i molts pateixen també mals de cap que creuen que són a causa de les dolències anteriors. Una mala postura continuada pot estar darrere d’aquests problemes, però, la disfunció temporo-mandibular ha demostrat ser la causa de mals de cap i coll en un 53% i 54%, respectivament, en els pacients.

Hi ha altres causes que poden explicar l’aparició de cefalees, dolors cervicals i orofacials (boca i mandíbula). Des de antecedents genètics, canvis hormonals, estrès, ansietat, fins a problemes digestius com gastritis, colon irritable, etc.

Per aquest motiu, no és d’estranyar que quan un pacient va a una consulta de fisioteràpia desconegui la causa dels seus dolors. Es per això que les intervencions conservadores – medicació, fèrules o determinades tècniques de fisioteràpia- no siguin suficients per produir canvis positius significatius en els pacients amb dolor cranio-cervico-facial.

Tractament fisioterapéutic

És cert que la fisioteràpia té un important paper en la disminució del dolor cranio-cervico-facial, i més concretament en la reducció de la fatiga masticatòria i de la intensitat i freqüència de les cefalees. Però encara es plantegen importants reptes, ja que encara falta identificar aquells tractaments fisioterapeutics que tinguin major efectivitat sobre el dolor crani-facial.

No obstant, ja s’ha demostrat que els exercicis terapèutics específics, prescrits per un fisioterapeuta, ajuden a controlar el moviment cervical i redueixen els símptomes del dolor crani-facial com la irradiació del dolor a cap o cara, les limitacions en el moviment de la mandíbula, mal de cap la fatiga o inclús el dolor d’oïda.

Tractament odontològic

Segons els experts, hi ha tres parts del nostre cos que ens indiquen si la posició del mateix és la correcta: peus, visió i mandíbula.

En aquesta última és on es presenta el problema de l’oclusió dental defectuosa o de unes mandíbules que no encaixen correctament, es a dir, la ja anomenada disfunció temporo-mandibular. Causa coneguda del mal de cap i coll i que, a nivell odontològic, acostuma a ser tractada amb una ortodòncia.

Així doncs, davant del dolor crani-cervico-facial, és tan important identificar la causa com fer un tractament adequat. Un tractament, que sense dubte, la fisioteràpia té molt que aportar.