CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

Recupera el cos i entrena la ment. Els beneficis de la psicologia esportiva

31313310-9088-470f-a183-cf26aef49ef0

 

Els beneficis de la pràctica esportiva i l’exercici físic són coneguts i indiscutibles, però fer esport també suposa un elevat risc de lesions. Per a qualsevol esportista professional -i sovint també per als aficionats a l’esport- les lesions suposen un moment que, tard o d’hora, hauran d’afrontar però, tot i tenir-ho present, els efectes que una lesió té a nivell psicològic no són menors.

Sovint trobem casos d’esportistes que, en la seva preparació per aconseguir uns objectius concrets (com ara millorar el seu rendiment, preparar-se per a una competició propera, etc.) pateixen una lesió i veuen aquests objectius posposats. Habitualment les lesions d’una gravetat moderada només requereixen una recuperació física perquè l’esportista torni a estar preparat per reprendre la seva activitat.

Però en el cas de lesions de gravetat el patiment de l’individu ja no es centra a nivell físic, sinó que el dolor i el malestar són especialment a nivell mental i és aquí on haurà d’intervenir la psicologia esportiva.

Una lesió de gravetat porta afegit un llarg procés de recuperació on és habitual que l’esportista manifesti por, ansietat per tornar a competir o fins i tot un munt de pensaments negatius com ara si perdrà tota la seva forma física, si podrà tornar a practicar la seva modalitat amb normalitat, si aquesta lesió suposarà el fi de la seva trajectòria, etc.

De la mateixa manera que un runner no tornaria a la pista sense haver recuperat el seu genoll, tampoc ho hauria de fer sense haver superat aquests pensaments i frustracions. I es que s’ha demostrat que el tractament de les lesions és molt més efectiu si a l’esportista l’acompanya en aquest procés un psicòleg que l’ajudi a afrontar els pensaments i les respostes psicològiques causades per la lesió.

Una altra opció que cada cop és més comú en tot tipus d’esportistes, és donar-li a la psicologia esportiva una funció preventiva, és a dir, que de la mateixa manera que s’entrenen els músculs, l’esportista pugui aprendre tècniques per afrontar les lesions abans que es produeixin.

Molts esportistes i clubs d’elit estan contractant els serveis dels professionals de la psicologia, ja que l’estat mental és tant o més important que el físic i pot influir en el mateix. Els principals beneficis que la psicologia esportiva té per a la salut de l’esportista, a més del que ja hem vist en la recuperació de lesions, es podrien classificar en:

  • Un estat mental adequat: Per aconseguir un rendiment esportiu màxim, no és suficient amb una bona alimentació i entrenament, la ment té una poderosa influència sobre el cos. Recorda Mens sana in corpore sano.

 

  • Consecució dels objectius: Un psicòleg no només ajudarà a l’esportista o entrenador a saber quins són els objectius realment possibles d’aconseguir, sinó que permetrà desenvolupar els passos adients per aconseguir-los.

 

  • Treball en equip i autoestima: En conèixer a cada jugador, el psicòleg pot aconseguir una major cohesió de l’equip i, a més, reforçar a aquells jugadors que es troben en moments “baixos” per incrementar la seva autoestima i la integració en l’equip.

 

  • Control de l’estrès i millora de l’atenció

 

  • Canalització de les emocions negatives en benefici de l’esportista i creació d’emocions positives.

Si estàs passant per una lesió i sents que necessites ajuda per millorar el teu estat d’ànim i afrontar la situació visita’ns. Els nostres especialistes en psicologia esportiva t’ajudaran a què tornis a competir en plena forma física i mental.

 

Resum: La psicologia esportiva suposa un important impuls en el procés de recuperació de lesions per als esportistes, ja que l’estat mental té molta influència sobre el rendiment físic i les emocions.