PODOLOGIA, LA GRAN ALIADA DE L’ESPORTISTA
Són el nostre suport i ens porten allà on vulguem des que fem les nostres primeres passes, són els primers a tocar el terra quan ens llevem i els que suporten gran part de l’impacte d’una llarga cursa. Tot i així, els peus són sovint els grans oblidats a l’hora de tenir cura de la seva salut.
Moltes vegades no som conscients de la importància dels nostres peus fins que patim un problema, especialment en el cas dels esportistes per als quals una molèstia o lesió als peus -com a qualsevol altra part del cos- pot tenir conseqüències greus.
En practicar esport i patir un traumatisme, una sobrecàrrega, una lesió, etc. de seguida sabem que ens hem de posar en mans d’un metge esportiu, d’un fisioterapeuta, un traumatòleg però habitualment no pensem amb la mateixa freqüència en posar-nos en les mans d’un bon podòleg.
Aquest és un error força freqüent i que pot tenir conseqüències negatives no només per la salut dels nostres peus, sinó per la de tot el nostre cos, ja que moltes afeccions i lesions de les articulacions (genolls, malucs…) o lesions de la columna tenen origen en la forma en què trepitgem, el calçat que utilitzem o altres patologies als peus.
El podòleg és l’especialista encarregat de diagnosticar, valorar i tractar qualsevol problema amb origen als nostres peus mitjançant exploracions físiques i estudis de la marxa (entre altres tècniques). És per aquest motiu que per als esportistes en particular -i per a tothom en general- és molt recomanable si volem evitar lesions que, a la llarga, afectin el nostre rendiment esportiu o, fins i tot, arribin a posar fi a la nostra carrera esportiva.
Aconsellar sobre quin calçat utilitzar, valorar si la forma en la que es trepitja necessita o no elements correctius com les plantilles o recomanar canviar certs hàbits d’entrenament, són alguns dels aspectes en què un podòleg pot ajudar als esportistes per a tenir cura dels seus peus, evitar lesions comunes o cròniques a determinades modalitats esportives i prolongar, així, la seva vida professional.
Tot i això, hi ha molts més consells que els esportistes -professionals o amateurs- poden seguir per a garantir la cura del peus:
- Hidratar-los abans de practicar esport (vaselina, cremes, etc.)
- Utilitzar 2 parells de mitjons per evitar la fricció i acomodar el peu al calçat esportiu o vigilar que les costures dels mitjans no coincideixen amb zones de pressió per evitar així frecs, butllofes, etc.
- Utilitzar apòsits i altres filtres adhesius a les zones de més riscs (talons, planta del peu…) per evitar-les.
- Utilitzar un calçat adequat a les superfícies d’entrenament i a la forma del nostre peu
- Tallar les ungles rectes i sense vores per evitar ferides
- Rentar amb cura els peus després de practicar exercici, especialment amb aigua freda que té un potent efecte antiinflamatori i facilita la recuperació.
- Visitar el podòleg habitualment per estudiar la forma en què es trepitja i tractar, si és necessari, les possibles patologies de la marxa. Especialment davant qualsevol ferida, desgast excessiu de les sabatilles o altres molèsties i aspectes que no es considerin normals.
Així doncs, si no vols que els teus peus aturin la teva carrera esportiva, visita regularment el podòleg. A CMLR els nostres especialistes en podologia t’ajudaran a què els teus peus t’acompanyin sans i forts tota la vida.