CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

Fractures per estrès

foto fractura

Qualsevol os que es veu sotmès a carregues repetides pot patir una fractura per estrès (també anomenades fractures per fatiga). Els ossos més freqüentment implicats són els dels membres inferiors i pelvis, però també poden passar en la columna i en membres superiors en persones que sotmeten a carregues aquestes zones.

 Fractures per estrès més freqüents

Les fractures per estrès més freqüents són las dels metatarsians del peu, tíbies, branques púbiques i sacre.

A més a més, poden aparèixer en altres ossos del peu com escafoides o calcani ,en peroné i coll femoral.

Com evitar las fractures por estrès

Les fractures por estrès són lesions causades per el desequilibri entre la carga o l’impacte i el descans i les mesures de recuperació. Alguns factors que poden afavorir la seva aparició són els defectes nutricionals  en vitamina D o minerals, o la amenorrea.

Per altra banda, una manera de prevenir-les en l’esport és el reforç muscular, com per exemple amb la fisioteràpia, plantilles (si hi ha alteracions biomecàniques) i, sobretot, corregir les carregues.

Símptomes de les fractures per estrès

El principal símptoma de les fractures per estrès és el dolor, tot i que a vegades no és tan intens com per sospitar de la fractura i deixar de fer l’activitat. Aquest és un dels principals problemes de la lesió, ja que pot  passar  inadvertida  per  les persones afectades, dels seus entrenadors,  inclòs dels seus fisioterapeutes o metges especialistes en traumatologia.

A vegades es relaciona aquesta patologia als músculs o tendons. Per diagnosticar-la es necessari realitzar proves radiològiques; la gammagrafia és la més sensible, però la ressonància permet delimitar millor el grau de la lesió.

Si no es detecta a temps o no es redueix l’entrenament la lesió acaba progressant i empitjorant.

Tractament per les fractures per estrès

La majoria de les fractures per estrès curen amb  repòs  relatiu, evitant el gest de càrrega, però es  permet la mobilitat en piscina o bicicleta en la majoria dels casos (metatarsians, tíbia, calcani)

En alguns ossos més complicats es necessari la immobilització o inclús la cirurgia (escafoides tarsià o coll femoral). Totes es recuperen completament després d’un correcte tractament.

El més important és el diagnòstic precoç davant la sospita davant els primers símptomes i el CMLR et pot ajudar, ja que tenim el servei de traumatologia i fisioteràpia.