CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

Entrevista a Montse Martínez

Montse Martínez

La Montse Martínez és corredora de l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà, destacada triatleta del Club Triatló Granollers i Corredora de la Selecció Catalana i Espanyola de curses de muntanya.

Amb quins ànims inicies la nova temporada 2013?

Molts ànims aquest any, moltes ganes, després d’un hivern sense competir gens, cosa que havia de fer i que els últims anys no aconseguia; ara em trobo amb moltes ganes de començar la temporada i m’agrada de tant en tant mirar el calendari i veure que s’acosten algunes competicions que suposen objectius per a mi aquest any.

Quin serà el teu calendari 2013?

Encara no està configurat del tot, depen de com comenci la temporada i dels resultats que vagin sortint, que em permetran córrer a nivell de Copa d’Espanya o de Copa del Món amb la selecció catalana. Així que de moment el que se és que Copa d’Espanya la podré disputar segur i participaré en alguna Copa del Món. També tinc com a objectius el Campionat d’Espanya de Curses de muntanya i el de Duatló Cross. A Catalunya començaré segurament per la Marató de la Vall del Congost, i tot seguit participaré en curses que són especials per a mi, cadascuna per alguna cosa; com el Camí dels Íbers que és a casa, l’Olla de Núria o la Cursa dels Perics.

Què n’esperes d’aquesta temporada?

Doncs senzillament espero mantenir la il·lusió per córrer que tinc ara als inicis de temporada, que no s’acabin les ganes de conèixer terrenys de muntanya desconeguts, que em respectin les lessions i que pugui disfrutar de la competició com ho faig sempre, els resultats vindran sols de ben segur.

A on creus que pots millorar més respecte anys anteriors?

Com explicava abans, aquest any he canviat una cosa i és que durant l’hivern m’he apartat de la competició i he intentat acumular més volum i desnivell disfrutant de l’esquí de muntanya i les excursions caminant o en bici per alta muntanya sense mirar gaire el rellotge. Amb aixó espero tenir una base més consistent per aguantar tot l’any sense patir lesions i també apartar-me del desgast psicológic que suposa competir tot l’any.

Quines curses t’agraden més, les de carretera o les de muntanya?

Totes les curses tenen el seu encant, peró si he de triar em quedo amb les de muntanya.

Per a mi és molt important la varietat, conèixer i conviure amb la natura; cosa que et permeten fer les curses de muntanya i normalment, les de carretera, no. Per altra banda, les condicions meteorològiques també fan que cada cursa de muntanya, tot i ser en el mateix terreny, pugui ser totalment diferent respecte l’any anterior o altres anys; aquest és un aspecte que m’atreu molt d’aquest tipus de competicions. Tota aquesta varietat de condicions fan que a les curses de muntanya t’oblidis del rellotge i et dediquis a sentir el teu cos, la teva ment i com es relacionen tots dos amb el terreny en que estàs corrent.

Com afrontes la cursa Camí dels Ibers – Centre Mèdic La Roca?

L’afronto amb molta il·lusió, és un terreny pel que entreno sovint, sobretot en bicicleta, ho considero casa meva; i després d’haver tingut l’oportunitat de fer el recorregut, ja espero amb ganes el dia de la cursa per tornar-lo a fer.

Coneixes els corriols de La Roca? Sabies que hi ha restes prehistòriques?

Si, com he dit abans és un terreny pel que entreno sovint i m’agrada passar pel costat dels poblats ibèrics, dolmens i demés restes prehistòriques que hi podem trobar.

Aquest any tens nous patrocinadors? Explica’ns una mica

Aquest any, per quart any consecutiu formo part de l’equip de corredors de La Sportiva Spain, que em proporcionen les sabatilles que necessito durant la temporada, amb les que em trobo molt agust i espero tenir l’oportunitat de poguer segur disfrutant d’aquest privilegi molts anys.

Com a nous patrocinadors compto amb dos grans suports a casa, em refereixo al Centre Mèdic de la Roca i a la botiga Camp IV de Granollers. Al nou Centre Mèdic la Roca m’ajudaran a tenir sempre en bones condicions cos i ment de manera integral per a córrer tota la temporada i previndre o recuperar lessions, si es dona el cas, que esperem que no. Al Camp IV m’ajuden amb el material que necessito no només per a córrer, sinó per a qualsevol activitat de muntanya que practico, amb bon tracte amb el preu del mateial i a tenir-ho disponible el més aviat possible i sigui quin sigui el model de les marques que porta la botiga. A part d’aixó són amics i agraeixo molt el suport que tinc aquest any amb ells, espero que els resultats m’acompanyin per a poguer agraïr aquest suport.

Què sents quan corres? En què penses?

No sempre se sent el mateix, és com la música, un estat d’ànim crec. Hi ha dies que necessito portar música per acompanyar aquell terreny en concret o perqué no em destorbin pensaments que en aquell moment no vull tenir. Altres vegades la música no la sento, i fins i tot molesta, perqué sento que necessito escoltar el silenci o les meves trepitjades, els animals o el vent; o simplement no escoltar res perqué em deixo portar pels pensaments en aquell moment, que de vegades et porten a sentiments que fins i tot poden fer-te deixar de sentir que trepitjes el terra per uns instants.

Què més t’agrada fer a part d’esport?

Doncs m’agrada passejar per qualsevol lloc que em vingui de gust, sense rellotge. M’agrada estar a casa mirant alguna pel·lícula a la tarda, tranquilament al sofà, després d’un dia de competició o entrenament exigent. Moltes coses… viatjar, conèixer nous espais sobretot i si pot ser compartir-ho amb els meus amics, millor.

Quina importància li dones a l´alimentació i al descans per rendir durant la temporada?

Jo sempre dic que el descans i l’alimentació són l’entrenament invisible. La gent moltes vegades només es fixa en el que entrena i no en el que descansa i com és aquest descans. Sense descans l’entrenament no serveix de res; el descans no sempre és estar estirat al llit sense fer res, moltes vegades el que necessita el cos és un descans de la ment, canviar d’activitat o fer algun tipus d’esport que t’aporti altres aspectes i motivacions, o simplement diversió; per a poguer després posar la serietat i la concentració al teu esport, quan aquest ho requereixi.

Sobre l’alimentació és un pilar bàsic per a estar bé i quan parlem d’entrenament buscant rendiment a l’alta competició, es converteix en una part esencial de l’entrenament, perqué moltes vegades l’alimentació forma part de la competició, per exemple, en el cas de les curses de muntanya, que duren hores, si no tens una bona alimentació els dies previs i tens cura dels aliments que portaràs a la competició, estàs segur que et funcionen i et donen aquesta seguretat; pot ser que no acabis la competició per aquest motiu, o que el resultat varii de manera espectacular depenent de com hagi sigut aquest aspecte de l’entrenament.

Quin seguiment mèdic i preventiu es necessita per afrontar amb garanties una temporada?

Doncs jo crec que és important fer-se una revisió mèdica completa cada any abans de començar la temporada, amb analítica i prova d’esforç. A partir d’aquí començar a entrenar i abans que apareguin les lessions visitar el fisioterapeuta per a recuperar cames després de la competició o posar-les apunt per als objectius. Aquest és el mínim, a partir d’aquí si pots tenir cura de l’alimentació, l’aspecte psicològic i controls mèdics periòdics doncs tenim una bona ajuda per afrontar les competicions amb garanties de rendiment.

Quins son els punts bàsics per l’adequada recuperació del atleta?

Per a mi, els punts bàsics de l’adequada recuperació són l’alimentació abans, durant i després de la competició, el descans i l’ajuda del fissio amb la recuperació muscular i descàrregues durant l’època sobretot de competició.