CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

Encara no coneixes els beneficis de l’osteopatia?

cffc48e3-8913-4038-baae-6c51e1ff28ff

Tot i que tots hem sentit sovint el seu nom, per la majoria de persones l’osteopatia és encara avui dia una desconeguda. Catalogada per alguns com un art i per altres com a teràpia o ciència mèdica, el cert és que l’osteopatia es considera un complement, més que no pas una alternativa, de la medicina tradicional.

Desenvolupada pel cirurgià nord-americà Andrew Taylor al 1874, l’osteopatia contempla la salut com un tot i treballa de forma global tot l’organisme, restablint l’equilibri de tot el cos mitjançant la pràctica manual. És per aquest motiu que està indicada per tot tipus de trastorns; de l’aparell locomotor (contractures, dolors musculars…), del sistema respiratori (tos, grip, bronquitis), de l’aparell digestiu (restrenyiment, cremor, gasos…), trastorns psicològics (estrès, ansietat…) o fins i tot trastorns pediàtrics.

Així doncs queda clar que visitar un osteòpata pot ser de gran ajuda per a superar tots aquests i altres problemes de salut. Però quin tipus d’osteòpata necessitem en cada cas? En què consisteix una sessió d’osteopatia? I, especialment, quins beneficis té l’osteopatia? Respondrem a totes aquestes preguntes a continuació:

Osteòpates

De la mateixa manera que qualsevol altre professional de la salut, els osteòpates tenen una formació rigorosa, fan programes de residència com a interins i s’especialitzen en determinats camps. A més, poden receptar medicaments, demanar proves i necessiten, com els metges, una certificació per ser membres d’associacions mèdiques. De la mateixa forma en que acudim a fisioterapeutes, traumatòlegs o dentistes amb titulació, també ens hem d’assegurar d’escollir-ne un osteòpata certificat.

Dinàmica d’una sessió d’osteopatia

Per norma general, la visita a l’osteòpata comença -com faria un metge tradicional- amb una discussió dels símptomes, historial i estil de vida, seguida d’una examinació física. Si fos necessari, l’osteòpata podria sol·licitar analítiques, radiografies, etc. En l’examen físic -especialment a la columna, músculs, articulacions i tendons- el professional buscarà anomalies o disfuncions.

Si es trobessin, podria recomanar al pacient un canvi d’hàbits (dietes, estil de vida…), receptar medicaments o emetre el pacient a un altre especialista. En cas d’anomalia estructural, l’osteòpata actua amb la manipulació osteopàtica, que inclou moviments rítmics, estiraments o manipulació de les articulacions.

La manipulació osteopàtica pot relaxar els músculs, millorar la flexibilitat i la postura, augmentar la mobilitat i, combinada amb el canvi d’hàbits, promou el benestar general.

 

Tipologia i beneficis de l’osteopatia

En funció de la zona del cos que tracta, l’osteopatia es pot classificar en:

  • Osteopatia estructural: Restableix l’aparell músculo-esquelètic i la postura i es centra en la columna vertebral i altres articulacions.

  • Osteopatia cranial: Centrada en problemes cranials i del sistema nerviós central.

  • Osteopatia visceral: Es centra en la curació dels òrgans i vísceres per millorar les seves funcions.

A part dels beneficis de la manipulació osteopàtica -comentats anteriorment-, la osteopatia ha demostrat la seva eficàcia tractant dolors a les lumbars i les cervicals, problemes de genoll o d’altres articulacions. Però a més:

  • Combatre les migranyes
  • Afavorir els moviments intestinals
  • Combatre la otitis
  • Afavorir la salut dels nadons, ja que es molt eficaç en les patologies respiratòries dels més petits, els còlics dels lactants, etc.

Ara que ja coneixes tots els beneficis i la dinàmica de les sessions d’osteopatia, no esperis més i visita els nostres osteòpates a Centre Mèdic La Roca. La teva salut t’ho agrairà.