CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

Corre, neda, pedaleja… i menja! La dieta del triatleta

f2dba494-8b03-498e-ac3a-51ac76cf968d

El triatló és una modalitat esportiva d’alt rendiment i molt exigent, ja que inclou no un, sinó 3 esports -cursa, natació i ciclisme- en uns recorreguts de distàncies considerables. Per si sols, aquests esports ja suposen una rutina d’entrenament regular i intensa, però units en la disciplina del triatló requereixen per part dels esportistes una disciplina, un esforç i un afany de superació molt més elevat que en altres modalitats esportives.

Per aquest motiu, en el triatló tan important és la rutina d’entrenament com l’alimentació, ja que una dieta inadequada o uns hàbits incorrectes dies abans de la prova poden llençar per terra tot l’esforç i les hores invertides a l’entrenament.

Els “manaments” de la dieta del triatleta

  • Hidrata’t: Beu molta aigua (uns 2l al dia) però també menja aliments que en continguin una gran quantitat. Sopes, sucs i cremes així com begudes pensades per hidratar-te (isotòniques) han de completar la teva hidratació.

 

  • Dedica temps a cuinar i oblida’t dels menjars precuinats o ràpids: Si prepares plats en quantitats familiars i després els guardes en racions individuals et resultarà més fàcil i menjaràs més sa, variat i equilibrat. Pel que fa a menjar preparats o snacks, aposta pels més naturals: fruita, fruits secs, snacks integrals, sense greixos trans, etc.

 

  • No passis gana, menja 5 cops al dia mínim: Comença per un esmorzar complet per obtenir l’energia necessària per a tot el dia. Làctics, fruita, cereals i proteïnes haurien de protagonitzar el primer àpat del dia. Procura que cada menjar sigui complet (2 plats i postres) però redueix la quantitat amb el pas de les hores. I menja sempre després de la prova, especialment proteïnes.

 

  • No només existeix la pasta, menja variat: La pasta és una gran font d’hidrats que són necessaris per a la pràctica esportiva, però el món no s’acaba aquí. Aporta fibra als hidrats menjant arròs integral, blat, patates amb la pell, soja, etc. La quinoa a més, aportarà proteïnes a la teva dieta. A més, aprofita’t de la nostra dieta mediterrània i dels plats de cullera, la seva varietat d’ingredients t’aportaran “una mica de tot”; proteïnes, vitamines, fibra, hidrats, greixos, etc.

 

  • Greixa bé els teus “mecanismes”: L’oli d’oliva ha de ser el teu acompanyant en les diferents ingestes del dia, també l’omega 3 del peix blau o fruits secs.

 

  • Aposta per la proteïna de qualitat, la d’origen animal. Això sí, alterna carn vermella amb i peix blanc i blau per evitar aportar massa greixos al teu cos. Si són d’origen ecològic, evitaràs a més certs “adulterants”.

 

  • No oblidis la vitamina B i el ferro, evitaràs anèmies i t’ajudarà en la formació i metabolisme cel·lular, el que fa que l’energia arribi als teus músculs. Carn vermella, vísceres i llegums són els teus aliats.

 

  • Suplements sí, però naturals. No val la pena arriscar la teva salut per ajudar-te a incrementar el teu rendiment quan hi ha gran varietat de suplements naturals d’eficàcia demostrada: llevat de cervesa, pol·len, gelea reial, etc.

La constància és important, alimenta’t bé sempre i no uns dies abans de la prova i busca l’equilibri: no optis per dietes hipocalòriques abans d’una competició però tampoc que et passis a l’hora de menjar i acabis amb la panxa ben plena. Podria tenir conseqüències desagradables durant la competició.

Tots aquests consells són molt útils però si vols una dieta apta pel triatló pensada per a tu, visita’ns. Al CMLR la nostra especialista en nutrició, Sandra Sardina, t’ajudarà a alimentar-te de forma adequada perquè cap triatló no pugui parar-te.

 

Resum: El triatló és una prova d’alta exigència on l’alimentació juga un paper vital, ja que una dieta inadequada pot anular tots els esforços dedicats a l’entrenament.