ESTUDI BIOMECÀNIC DEL CICLISME

biomecanica foto

L’anomenat “bikefit” és un estudi de les angulacions del ciclista sobre de la bici segons les seves necessitats i condicions física. Això ens condiciona la biomecànica.

És important tenir en compte que les articulacions estiguin dins d’uns rangs de moviment correcte i personalitats i que els punts de recolzament que tenim a la bicicleta (manillar, pedals i seient) siguin òptims per la influència que tenen en la comoditat i el rendiment.

Qualsevol canvi que realitzem a la bicicleta té unes conseqüències a nivell articular i en la contracció muscular concèntrica-excèntrica que fan els músculs agonistes i antagonistes. Per sort, a sobre la bicicleta, l’adaptació d’aquests canvis és molt ràpida o casi immediata, que es pot ajudar d’un treball muscular compensatori.

Els canvis que realitzem a partir dels punts de recolzament tenen influència sobre el Sistema Nerviós, millorant els nostres patrons de moviment, estabilitat muscular i control propioceptiu. D’aquesta manera podrem millorar el nostre posicionament sobre la bici que es traduirà en major confort i rendiment.

El treball del core, o part central del cos, és el gran oblidat de tots els ciclistes, i el qual recomanem sempre a tota persona que acudeix a realitzar-se l’estudi. Un ciclista amb un bon treball de core pot millorar la seva posició global sobre la bici, la seva aerodinàmica, augmentar el rendiment i sobretot evitar lesions a nivell de la columna. La posició estable de la pelvis, també es important per l’estabilitat de la bici, i ve condicionada per una talla correcte del seient. Això ens permetrà que l’aplicació de la força sigui més correcte.

En definitiva, recomanem fer un estudi perquè una correcta posició personalitzada a cada ciclista ens augmentarà la comoditat, la força que exercim i l’adaptació fisiològica i muscular seran relativament ràpides pel ciclista.