CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

Trastorns en la menstruació: causes i tractaments

imatge article 7 - ginecologia

Durant la menstruació, és força comú per algunes dones experimentar molèsties o dolors de forma esporàdica. Fins a cert punt es considera normal, però quan es presenten uns símptomes clars i un dolor de forta intensitat en cadascuna de les menstruacions, es pot estar parlant de trastorns de la menstruació.

Els més comuns són la síndrome premenstrual (SPM) i la dismenorrea o dolor que apareix durant la menstruació. Les causes que poden provocar aquests trastorns són molt variades, des d’alteracions hormonals, fins a pòlips endometrials, miomes uterins, lesions al coll de l’ùter, etc.

La simptomatologia dels trastorns menstruals ve determinada per la fase del cicle menstrual en que es trobi la dona:

– Preovulació. En els dies posteriors a la regla, es té força, energia i s’experimenta plenitud física i mental.

– Durant l’ovulació, que es produeix unes dues setmanes desprès de l’últim període, pot aparèixer dolor intens al baix ventre, així com un augment del flux vaginal.

– Uns dies abans del període (postovulació), es presenten canvis a nivell físic i mental, el que s’anomena la síndrome premenstrual, i que poden anar des de tristesa o falta de concentració fins a inflamació del ventre o de les mames, vòmits, mal de cap, nerviosisme, etc.

– I finalment, durant la menstruació, que per norma general hauria de durar entre 3 i 7 dies, poden aparèixer altres símptomes com mal d’esquena, mareigs, nàusees o diarrees.

També existeixen altres trastorns com les menstruacions irregulars, quan el cicle menstrual supera les 6 setmanes de duració, fet que es comú durant els primers anys de menstruació però que poden derivar en oligomenorrees (molt poques regles a l’any) o fins i tot en amenorrees, quan no es té el període, que pot ser causa d’embaràs, canvis a la dieta, estrès o activitat física intensa.
Altres trastorns comuns són les menstruacions abundants, que pot ser causat per deixar de prendre la píndola o en dones en edat de tenir la menopausa, però que s’ha de consultar a l’especialista especialment si es considera que la dona pot estar patint anèmia.
La “mala noticia” és que no hi ha un mètode preventiu per aquests trastorns i símptomes, ja que les causes dels mateixos són tan diferents com cada dona. Tot i això es poden alleugerir els símptomes:

– Cuidant l’alimentació, especialment portant una dieta rica en fruites i verdures, reduint el consum de sal (evitar l’inflor) i incrementar lleugerament el consum de sucre per evitar la falta d’energia de la síndrome premenstrual

– Fent exercici regularment, no només pels trastorns menstruals, sinó pels beneficis que pot tenir per altres molèsties o dolors i perquè incrementa l’estat d’ànim.

– Relaxant-se i evitant situacions d’estrès. Passejar, llegir, escoltar música, fer ioga…

Tractaments

La millor opció es consultar per diagnosticar aquests trastorns és visitar un especialista (metge o ginecòleg) que determini les causes i pugui prescriure un tractament adient. El més comú és la prescripció d’hormones per a amenorrees o cicles irregulars i d’analgèsics i exercicis terapeùtics i de relaxació per a menstruacions doloroses.
En casos més complexos, com ara regles intensos i prolongats, es pot necessitar un raspat (si la causa és una infecció), cirurgia (mioma) o extirpació de l’úter o l’endometri en casos molt extrems.

Al Centre Mèdic La Roca els nostres professionals en ginecologia t’ajudaran a trobar les causes dels teus trastorns menstruals i t’oferiran un tractament adequat per a que tinguis una millor salut i qualitat de vida.