TENDINOPATIA AQUÍLEA

foto xavi

Cada vegada hi ha més població que practica l’esport de moda en l’actualitat, el RUNNING. Això comporta que a la consulta augmentin les visites de pacients amb problemes tendinosos degut l’impacte, el moviment repetitiu i moltes vegades a una mala biomecànica i tècnica de cursa a peu. Possiblement la tendinopatia aquílea és la més freqüent en aquest esport.  Intentarem classificar-les, on sempre és important ajudar-nos de les proves complementàries per aquest tipus de lesions, sobretot la Ecografia, o en alguns casos la Ressonància Magnètica.

La Tendinopatia és una sobrecarrega del tendó i estructures adjacents, el paratendó i la entesis. Trobem dolor, inflamació i impotència funcional. Dins de les tendinopaties trobem:

  1. Tendinosis: No existeixen signes inflamatoris però si degeneratius del tendó degut a l’edat, micro traumatismes o problemes vasculars.
  2. Paratendinitis: inclou les peritendinitis, tenosinovitis. Aquestes si que van acompanyades d’inflamació i augment de la temperatura.
  3. Entesopaties: En aquest cas el problema és a la inserció del tendó amb l’ós, degut a micro traumatismes de repetició que provoquen canvis inflamatoris i degeneratius.

Depenen de la classificació i de l’estat de la patologia en el temps, el tractament pot variar, però en general tenim un ventall de tractaments de fisioteràpia que funcionen per aquests tipus de lesió:

-Indiba

-Exercicis isomètrics

-Estiraments

-Exercicis excèntrics

-Massoteràpia

-Ganxos

-Punció Seca

-Ones de Xoc

En el cas de tenir aquesta lesió, la nostra Fisioterapeuta Paula Fernández farà una valoració per realitzar el tractament més adequat i així poder solucionar el problema.

Tant important és fer tot el que s’ha dit anteriorment com intentar esbrinar la causa del problema, per intentar arribar a una solució immediata i a llarg termini i assegurar-nos de que la lesió no torni a aparèixer; ja sigui una càrrega d’entrenaments adequada, el calçat esportiu, la biomecànica, la tècnica de cursa a peu, etc