CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

La importància de les revisions cardiològiques per la salut de l’esportista

cor1

Les revisions i els estudis mèdics són part de la rutina dels esportistes professionals. Sigui abans o després de la seva activitat, existeixen un munt de serveis, tractaments i productes per avaluar (o recuperar) l’estat físic i la salut de l’esportista: proves d’esforç, estudis biomecànics, tractaments fisioterapèutics de recuperació i readaptació física, etc.

Pel que fa als esportistes amateurs, que no es dediquen a l’esport professionalment però sí que entrenen amb intensitat de forma habitual, sembla que també comença a existir una consciència col·lectiva sobre la importància dels estudis mèdics per conèixer l’estat de forma i salut abans de començar la pràctica d’exercici físic.

Aquesta conscienciació per part de la societat fa que cada cop sigui més habitual la realització d’exploracions mèdiques, per tal d’aconseguir un certificat d’aptitud esportiva que garanteixi a l’esportista que està en bones condicions de salut per practicar l’esport o l’activitat física escollida.

A nivell general, la societat es preocupa més pel seu estat de salut i per com aquest es pot veure afectat per l’activitat esportiva. Tot i així, encara hi ha molts esportistes (especialment amateurs) que no han passat mai una revisió cardiològica i que, per tant, estan posant en risc la seva salut sense saber-ho al practicar esport.

Per norma general, un estudi cardiològic bàsic, que consisteix en una exploració física i un electrocardiograma, permet detectar alteracions cardíaques potencialment greus i redueix de forma considerable episodis de mort sobtada. Tot i això, existeix la possibilitat que una malaltia cardíaca no es detecti amb l’estudi bàsic i que aquesta pugui tenir conseqüències fatals per a l’esportista més endavant.

De fet, la mort sobtada, malauradament comuna en esportistes d’elit, pot ser provocada per:

  • Miocardiopatia hipertròfica (MCH)
  • Displàsia arritmogènica ventricular dreta (DAVD)
  • Origen anòmal de les artèries coronàries (OAC)

Hi ha un aspecte en comú en aquestes patologies, tenen caràcter de malaltia genèticament determinada  o congènita i, per tant, poden detectar-se en qualsevol moment de la vida de l’esportista.

 

És aquí on destaca la importància de la cardio-ressonància magnètica (CRM), una tècnica d’imatge no invasiva i innòcua, ja que no utilitza radiació, així com segura i amb àmplia disponibilitat a la majoria de centres hospitalaris. La CRM permet estudiar, amb una sola exploració, la funció i estructura del cor i permet agrupar en una única prova les seqüències d’estudi necessàries per detectar i descartar aquestes tres patologies.

Així doncs, les revisions cardiològiques no només són totalment innòcues i fàcils de realitzar per a qualsevol pacient, especialment esportistes, sinó que també permeten diagnosticar possibles afeccions cardiològiques i evitar que, durant la pràctica esportiva, aquestes s’agreugin i puguin tenir conseqüències greus per al pacient.

 

Al Centre Mèdic La Roca sabem el repte a què s’enfronta actualment la cardiologia davant l’augment de les malalties coronàries. És per això que disposem d’un servei de cardiologia i de cardiòlegs experimentats centrats en el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties, mitjançant tractaments com la RMN (Ressonància Magnètica cardíaca) i l’ecocardiograma.

 

Mai hem d’oblidar que la prevenció és la millor eina que existeix per reduir al màxim el risc de patir certes malalties cardiològiques.